جراتمندی

جراتمندی
اگر شما نیز جزء کسانی هستید که بیشتر اوقات علیرغم میل باطنی خود، ناچار به پذیرش تقاضای دیگران شده اید و یا اینکه نمی توانید نارضایتی خود را بیان کنید، احتمالاً در زمینه رفتار جراتمندانه مشکل دارید.
اگر رفتار را یک طیف در نظر بگیریم ، یک سر طیف رفتار منفعلانه است و یک سر طیف رفتار پرخاشگرانه است که هر دوی این رفتارها مخرب می باشد، حال رفتار درست چیست؟جایگاهش کجاست؟
جایگاه رفتار جراتمندانه درست وسط طیف است.
جراتمندی دفاع از حقوق خود است به گونه ای که حقوق دیگران نادیده گرفته نشود. جرأتمندی مهارتی است که باعث افزایش عزت نفس خودمان و جلب احترام دیگران می شود.
افراد جراتمند هم برای خود و هم برای دیگران احترام قائل می شوند. در روابط خود منفعل نیستند و ضمن این که به خواسته ها و نیازهای دیگران احترام می گذارند، اجازه نمی دهند دیگران از آن ها سوء استفاده کنند و به شیوه فریبکارانه با آنان ارتباط برقرار کنند.
جراتمندی به معنی پرخاشگر بودن نیست و از هم متفاوت اند. پرخاشگری به معنی دفاع از خود به شیوه ای خصمانه و توهین آمیز است که فرد سعی می کند خواسته های خود را از طریق اعمال زور، توهین و تحقیر دیگران برآورده کند و بدتر از همه این که برای حقوق و خواسته دیگران هیچ اهمّیّتی قائل نیست. اما جراتمندی به معنی بیان خواسته خود به گونه ای است که هم حقوق خود و هم حقوق دیگران رعایت شود.
سرچشمه ی بسیاری از مشکلات در ارتباطات با افراد دیگر مثل کمرویی، خجالت، شرم، احساس تنهایی و ترس و اضطراب در نبود و یا کمبود مهارت جراتمندی و قاطعیت است.